Hey, ik ben Annick!
Ik ben jongerenpsycholoog/psychotherapeut en ik geef hieronder graag antwoord op je mogelijke vragen over psychotherapie.
Het antwoord komt tevoorschijn als je op de vraagt klikt. Heb je nog andere vragen, mag je me zeker contacteren.
Eigenlijk kan iedereen er terecht die nood heeft aan hulp of ondersteuning. Misschien voel je je de laatste tijd echt niet goed (in je vel), heb je last van (zelfmoord/pieker)gedachten, is er iets gebeurd, ben je op zoek naar wie je bent, begrijp je je eigen gedrag niet of kan je het niet stoppen, … Misschien is het niets of net veel van dit alles, misschien is het nog iets anders, misschien voel jij geen problemen maar geeft je omgeving wel aan dat ze zich zorgen maken over jou, … Sowieso ben je welkom bij mij. In een eerste gesprek luister ik naar wat jou bij mij brengt en hoe ik je kan helpen. Samen beslissen we dan hoe we dit verder kunnen aanpakken. Het is dan ook erg belangrijk dat je tijdens dat gesprek voelt of de klik er is met mij!
Als je +18 bent, mag je dat helemaal zelf kiezen, we bespreken samen hoe jij het ziet. Als je -18 bent, kom je normaal gezien een eerste keer samen met je ouder(s). Ouders dragen vaak zinvolle informatie aan om alles beter te begrijpen, ze kunnen jou ook steunen in dit proces. Het eerste gesprek wordt vaak in 2 delen gesplitst: deels samen en deels alleen. Als dit niet ok voelt voor jou, mag je dit zeker aangeven. Daarna gaan de gesprekken apart door. Als je hulp zoekt en niet wil dat je ouders dit weten, check dan zeker onderaan de adresjes waar je anoniem terechtkan.
Nee hoor, ik heb inderdaad een kleine en een grote zetel maar daar zitten we gewoon in. Je moet trouwens niets doen/vertellen wat je niet wil, je kiest zelf wat/wanneer/hoe je doet/vertelt. We moeten ook niet (enkel) praten: we kunnen ook creatief bezig zijn, actief bezig zijn of stil zijn: waar jij je het best bij voelt en wat jou het best kan helpen.
Ik luister en denk mee met jou. Ik geef soms ‘weetjes’ mee over hoe mensen in elkaar zitten of wat jou kan helpen. Ik help je jezelf beter te begrijpen zodat je vanuit je eigen kracht kan werken naar oplossingen toe. Ik probeer eigenlijk vooral mezelf terug overbodig te maken. Dit doen we via gesprek, creatief bezig zijn, psychodrama of EMDR.
Nee, ik heb beroepsgeheim. Dat wil zeggen dat ik niet zomaar mag doorvertellen wat jij tegen me zegt. Ook niet tegen je ouders. Zelfs niet als ze ernaar vragen. Dat doe ik enkel met je toestemming. Tenzij iemand in gevaar is of als ik me ernstige zorgen maak over jou, dan heb ik meldingsplicht. Dan moet ik wel iemand inlichten die mee voor jou kan zorgen. Dit overleg ik dan wel met jou.
Je komt in het begin normaalgezien wekelijks een 50tal minuten naar mijn praktijk. Soms wordt er na een tijdje of bij afronding of door omstandigheden afgesproken om wat meer tijd tussen de gesprekken te laten, dit beslissen we samen.
Daar kan ik jammer genoeg geen pasklaar antwoord op geven, dat hangt echt af van je verhaal en verwachtingen. Sommige jongeren kunnen terug verder na enkele gesprekken, andere jongeren hebben nood aan een langdurig proces. Het verloop, de frequentie en het stopzetten van therapie beslissen we in onderling overleg.
Nee, jammer genoeg niet! Ik doe sowieso mijn uiterste best om zo goed mogelijk te helpen. Maar sowieso heb ik jou (en je ouders) hiervoor nodig, alleen kan ik het niet. En ik kan ook niet alles, dus bij sommige problemen/situaties zal ik moeten doorverwijzen. Dit betekent dat ik dan samen met jullie kijk waar je wel terecht kan.
Op onderstaande links vind je informatie of een gratis luisterend oor/lezend oog. Vaak is dit anoniem, wat wil zeggen dat je er terecht kan zonder je ouders. Sommige zijn live en andere online. Klik op Awel (chat/telefoon/mail/forum/lees), Tejo (gratis kortdurende therapie), NokNok (site om je beter in je vel te voelen), JAC (begeleiding), Overkop (overkophuis waar je altijd welkom bent en website), 1712 (over geweld) of 1813 (over zelfmoord), WATWAT (het antwoord op vele van je vragen).